Vuoden Puupalkinto Metsähallituksen Pilke-talolle

Vuoden 2011 Puupalkinnon sa1 Metsähallituksen Pilke-talo Rovaniemellä. Palkinto julkistettiin 27.10. Puupäivässä Helsingin Wanhassa Satamassa. Talon on suunnitellut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy pääsuunnittelijanaan arkkitehti Teemu Palo. Pilke on esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta. Suomen Rakennustuote toteutti puuelementit vaatimusten mukaan ekologisesti mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä.

Pilke-talo ilmentää Metsähallituksen ympäristölinjauksia. Pilkkeen rakentamisen hiilidioksidipäästöt ovat vain kolmasosa vastaavien verrokkirakennusten päästöistä. Pilkkeen puuarkkitehtuuri on kaunista ja hyödyntää puun mahdollisuuksia monilla eri tavoin sekä rakenteellisesti että pinnoissa. Puuta on yhdistetty tarkoituksenmukaisella ja kauniilla tavalla myös muihin rakennusmateriaaleihin.

Pilke on pääasiassa toimistorakennus ja 135 ihmisen työpaikka. Siinä sijaitsevat myös näyttelytilat tiedekeskus Pilkkeelle. Talossa on liimapuinen pilaripalkkirunko, joka myös näkyy sisätiloissa. Julkisivut ovat puulla paikalla verhottuja puuelementtejä. Puuta on käytetty runsaasti sisäpinnoissa. Rakennus itsessään on oiva lisä näyttelyyn.

Pilke on oivallinen esimerkki puun kilpailukyvystä toimistorakentamisessa. Hanke alitti budjettinsa 450 000 eurolla. Hanke toteutettiin niin, että sen kaikki osat ja toimitukset voitiin kilpailuttaa.

Vaikka Puupalkinto on ensisijaisesti arkkitehtuuripalkinto, tällä kertaan tuomaristo haluaa nostaa Pilke talossa esiin myös tilaajan keskeisen roolin hienon kohteen rakentamisessa. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen lisäksi tilaajan tahto ja johdonmukaisuus sen toteuttamisessa ovat keskeisiä asioita pyrittäessä korkeatasoiseen puuarkkitehtuuriin. Kohde on täysin puurunkoinen kantavan rungon ja välipohjienkin osalta. Kohteeseen suunniteltiin ja toimitettiin 300 kpl erilaisia puuelementtejä ikkunoineen.

Projektiuutiset-sivuston artikkeli:

http://www.projektiuutiset.fi/pilke-talo-metsahallituksen-rovaniemen-toimitalo/